Oseriösa uppfödare

Jag kan bli helt vansinnig på hur uppfödare försöker lura sina valpköpare.
Senast kennel Skybar, som försöker sälja en valp med KCS med "informationen" att hunden kommer må bra resten av sitt liv om man bara droppar ögonen 2 gånger om dagen. Ja på riktigt!

Ni som följt mig och Zacks långa kamp med samma sjukdom förstår vad jag menar. Rent och skärt bedrägeri.

Veterinär Fredrik Ståhlbergs rekommendation är som följer:
"Köp inte valpen.

Valpar med KCS har inte hunnit få någon autoimmun sjukdom utan har en medfödd missbildning som medför att de inte har normala tårkörtlar. Då hjälper inga mediciner. I teorin kan kanske undantag finnas men jag har aldrig mött en valp med torra ögon som har haft glädje av medicinering. Problemet kan dyka upp i vilken ras som helst men  problemet har framför allt setts hos kinesisk nakenhund och yorkshireterrier.

Det kommer inte räcka med droppar två gånger om dagen. Valpen kommer att få kroniska problem med hornhinneinflammation och återkommande infektioner. Sannolikt ett liv i ständiga plågor. Det är ingen rolig start på ett 10-15 år långt liv.

Om du vill prova själv hur det är att sakna tårvätska så håll upp ögonlocken med fingrarna i 60 sekunder. Ganska så snabbt börjar det svida och bli irriterat. Det beror på att tårvätskan dunstar från ögat och ytan börjar ta skada. Reflexmässigt vill man då blinka för attt fukta ögat igen men finns det inga tårar, ja då fortsätter plågan.

Så mitt råd är att inte köpa valpen."

 

Sugen på att läsa en uppfödares dåliga lögner om något hon uppenbarligen inte har en aning om? Varsågod.

Japp, det är jag som är den där "galna tanten". Jag kan gärna ses som galen tant, hellre det än syssla med bedrägeri och anstiftan till djurplågeri.


Kommentarer
Postat av: maria

haha men så fint hon skriver om dej. hon verkar ha svårt att ta att nån inte tycker som hon. skadat

2010-01-27 @ 04:27:15
URL: http://janemary.blogg.se/
Postat av: Tessie

Hihi ja, dessutom har hon svårt att ta till sig veterinärmedicinska fakta. Men men, är man efterbliven så är man.

2010-01-27 @ 11:15:12
URL: http://veganslyna.blogg.se/
Postat av: Hanne

Veganslyna var ett passande namn. Jag har min info från 5!!! olika ögonspecialister, så jag litar nog hellre på dem än någon anonym veganslyna.

2010-01-28 @ 17:25:24
Postat av: Anna

Jag måste få ifrågasätta utlåtandet av veterinären. Han skriver att han hitills inte har hört om en enda valp som haft behandlingsbar KCS vid så tidig ålder. Men jag känner personligen till 6 sådana fall. Alla dessa utom en (4mån gammal) är idag vuxna och har med medicinering tårvärden på över 10, 4 av dem över 15. Jag tänker inte ge mig in i någon pajkastning men måste ändå ifrågasätta. Är det inte värt att ge denna valpen en chans? Bör hon avliva den? Vad är mest oseriöst, att avliva valpen och tiga som muren eller att gå ut öppet och försöka hitta valpen det bästa tänkbara hemmet? En KCS-valp är inte för alla, den kräver trots allt droppar 2gånger(vid tort väder kanske 3) per dag. Veterinären nämner även att Chinese Crested av de raser där man oftast ser KCS, jag rekommenderar då att man går in på chinesecrested.se eller ccsnakk.com. Här kan man få råd utav ägare och uppfödare av KSC-hundar. Hur gör dem? Fungerar behandlingen? Hur mår deras hundar? Det finns såklart hundar där KCSn gått för långt, vilket verkar vara fallet för din hund. Jag är verkligen ledsen för vad ni måste gått igenom men jag tror att det till viss del hindrar dig från att se klart vad gäller denna valp. Jag har mycket positiva erfarenheter av KSC-behandling och tycker absolut att valpen ska få en chans.

2010-01-28 @ 19:03:33
Postat av: Tessie

Exakt var har jag påstått att valpen bör avlivas?

Jag ser gärna att man tar väl hand om valpen och ger den ett hem, men att man slutar hymla om vad KCS kan innebära. Det finns INGA garantier för att valpen aldrig kommer att bli sämre, behöva opereras etc, och att inte påpeka det för en eventuell köpare ser jag som förkastligt. Precis som med de flesta hundar började min hunds KCS i ena ögat, spred sig till det andra, och trots behandling med "superpreparatet" som även denna valp får blev det bara sämre. Det är tyvärr inte ovanligt att det går så, och att hålla tyst om detta för en valpköpare är som sagt förkastligt. Men att valpen inte förtjänar att leva har jag aldrig påstått.

2010-01-28 @ 19:56:15
URL: http://veganslyna.blogg.se/
Postat av: Linda

Länge sedan inlägget skrevs men jag förstår inte vitsen med att hänga ut en person på detta sättet när man kanske inte vet allt bakom?

Det gör iofs inte jag heller men du skriver att valpen kanske blir sämre och att det kan innebära operation etc. så kanske uppfödaren har erbjudit sig att stå för sånna tänkbara kostnader.

Hon kanske ger bort valpen gratis till rätt hem.

OCH tänk om det är så att valpen faktiskt blir bättre, jag har sett sånt också så allt behöver inte vara svart eller vitt.

Vet inte om din hund har fått KCS i vuxen ålder, hur länge hunden gått med detta innan du uppdagade det etc. men jag tycker det är illa att göra som du nu gjort för allt är inte svart eller vitt och du hänger ut en person med namn och hänvisning till dennes blogg och det säger kanske mer om dig än om henne.

2010-11-29 @ 14:53:53
Postat av: Tessie

1)Det fanns aldrig något erbjudande om att uppfödaren skulle betala för något som kunde uppkomma senare.

2)Valpen var inte gratis.

3)Det upptäcktes i ett tidigt stadie hos min hund, men trots alla olika behandlingar som testades fanns till slut inget annat alternativ än operation, trots "mirakelmedicinerna". Man kan aldrig sia i hur en individs sjukdom utvecklas, och definitivt inte garantera att det inte blir sämre.

4) Jag är ytterst trött på uppfödare som kallar sig seriösa men som beter sig på detta sätt, det är vad inlägget säger om mig. Hur uppfödaren i ett senare stadie betett sig mot kvinnan som avbokade denna valp när KCS konstaterades, det är rakt ut sagt pinsamt. Creds till SKK som fick henne att motvilligt betala tillbaka handpenningen långt i efterhand. Jag skulle inte rekommendera kenneln till min värsta fiende.

2010-11-29 @ 22:13:08
URL: http://veganslyna.blogg.se/
Postat av: Tessie

PS. Du kan också ta reda på vem som bloggade om vem först. Skriver någon förlöjligande saker om mig i en blogg anser jag det vara fullt okej för mig att berätta sanningen om hur det hela gott till. Sedan kan fröken uppfödare få kalla mig vad hon vill.

2010-11-29 @ 22:17:22
URL: http://veganslyna.blogg.se/
Postat av: Linda

Om inget erbjudande fanns från kenneln om att stå för eventuella operationer och om man heller inte ger bort en valp med KCS gratis tycker jag också att det ÄR oseriöst.

Jag har dock sett valpar som haft svår KCS (tårproduktion = 0) bli bättre med behandling men givetvis kan det likväl bli så att de inte blir bättre och det är ju därför jag tycker att man skänker bort en sådan valp OM man hittar 100% rätt hem som vet vad det innebär att ha en valp med detta.

Hur som helst så reagerar jag på när man skriver ut information som visar vem det gäller och har uppfödaren i detta fallet gjort samma sak är det mycket beklagligt och faktist något som kan anmälas till SKK.

2010-12-01 @ 08:31:18
Postat av: Tessie

Ja man kan ju aldrig garantera att hunden inte blir sämre. Med den här valpen hette det att den bara behövde lite droppar varje dag, inga som helst varningar om att det kunde bli sämre och bli väldigt kostsamt för ägaren, och plågsamt för hunden. Det tycker jag är rent ut sagt för jävligt. Både jag och veterinär avrådde från att köpa valpen, varav det slutade med uthängning om att vi ville stackars lilla valpen illa, att valpköparen inte ville lägga tid och pengar på att droppa ögonen litegrann, osv.Hon blev anmäld till SKK, annars hade handpenningen aldrig kommit tillbaka.

2010-12-01 @ 13:01:54
URL: http://veganslyna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0