Livet för närvarande

Det händer inte så mycket som andra skulle finna spännande i mitt liv just nu, men ändå har jag fullt upp med saker som jag tycker är spännande. Är inne på sista terminen på högskolan (vilket jag sagt många gånger förut, men man vill ju alltid lära sig mer och det tenderar att bli en längre och längre utbildning för min del).

Idag har jag startat upp mitt examensarbete som kommer att handla om berikning för tamhund. Superintressant och något som varje hundägare borde vara insatt i, men tyvärr finns det ingen bra litteratur inom ämnet. Där kommer hundnörden Tessie in i bilden och skriver sitt examensarbete om hur man kan berika sin hunds vardag. Mina hundar ställer ivrigt upp som försökskaniner. Eller är det försöks-duracell-hundar? En sak är iallafall säker, och det är att hundarna tycker att matte börjar skolan på tok för tidigt om mornarna. De vägrar gå upp ens när jag bäddar sängen.Samtidigt funderar jag på framtiden. Det finns så många olika vägar inom etologi och djurskydd, så mycket jag kan tänka mig att arbeta med. Hjälpa djur till en bättre välfärd kan man göra på många sätt. Frågan är hur just jag ska göra det?

KCS - orsakar inget lidande enligt vissa?

Här kan man läsa ovinklad information om KCS, att medicinering inte alltid hjälper och att operation då är nödvändigt. Men det kanske inte är värt att informera sina valpköpare om, att hunden kan komma att kosta en stora summor med pengar helt plötsligt eftersom en försäkring inte kommer att täcka ögonproblem? Det kanske blir svårare att få valpen såld då? Men kallas det att vara seriös uppfödare?

Och kallas det inte lidande om valpen plötsligt blir så dålig att operation krävs, men ägaren inte har råd att hosta upp 30-40000? Ja det kan man ju fråga sig. Är det verkligen valpens liv och välmående man värnar om, borde man vara ärlig hela vägen.

De här två hundarna lider säkert inte heller enligt Kennel Skybar.
Skrämmande hur uppfödare definerar lidande.

Oseriösa uppfödare

Jag kan bli helt vansinnig på hur uppfödare försöker lura sina valpköpare.
Senast kennel Skybar, som försöker sälja en valp med KCS med "informationen" att hunden kommer må bra resten av sitt liv om man bara droppar ögonen 2 gånger om dagen. Ja på riktigt!

Ni som följt mig och Zacks långa kamp med samma sjukdom förstår vad jag menar. Rent och skärt bedrägeri.

Veterinär Fredrik Ståhlbergs rekommendation är som följer:
"Köp inte valpen.

Valpar med KCS har inte hunnit få någon autoimmun sjukdom utan har en medfödd missbildning som medför att de inte har normala tårkörtlar. Då hjälper inga mediciner. I teorin kan kanske undantag finnas men jag har aldrig mött en valp med torra ögon som har haft glädje av medicinering. Problemet kan dyka upp i vilken ras som helst men  problemet har framför allt setts hos kinesisk nakenhund och yorkshireterrier.

Det kommer inte räcka med droppar två gånger om dagen. Valpen kommer att få kroniska problem med hornhinneinflammation och återkommande infektioner. Sannolikt ett liv i ständiga plågor. Det är ingen rolig start på ett 10-15 år långt liv.

Om du vill prova själv hur det är att sakna tårvätska så håll upp ögonlocken med fingrarna i 60 sekunder. Ganska så snabbt börjar det svida och bli irriterat. Det beror på att tårvätskan dunstar från ögat och ytan börjar ta skada. Reflexmässigt vill man då blinka för attt fukta ögat igen men finns det inga tårar, ja då fortsätter plågan.

Så mitt råd är att inte köpa valpen."

 

Sugen på att läsa en uppfödares dåliga lögner om något hon uppenbarligen inte har en aning om? Varsågod.

Japp, det är jag som är den där "galna tanten". Jag kan gärna ses som galen tant, hellre det än syssla med bedrägeri och anstiftan till djurplågeri.


Hjälp katthemmet Kompis!

En liten bit utanför Kalmar, närmare bestämt Nybro, har ett seriöst katthem brunnit ner, på nyårsdagen.
Ca 25 hemlösa katter fick sätta livet till, medans det gick att rädda ungefär lika många och några sprang till skogs.

De är i stort behov av hjälp för att kunna hålla de katter som är kvar, samt bygga upp verksamheten igen.
Jag tycker det är så fruktansvärt, vi har nära kontakt med kvinnan genom djuraffären jag jobbar i, vi har skänkt kattmat och klösträd till dem i den mån det gått.
Om du har något du kan avvara hemma, så ta kontakt med dem via hemsidan;
Länk

Lista över saker katthemmet behöver:

Kattmat
Royal Canin Intestinal blöt- och torrfoder (AKUT)
Hills ID blöt- och torrfoder (AKUT)
Vanlig kattmat (blöt- och torrfoder)

Byggmaterial/bodar
Arbetsbodar
Brädor och lister
Nät till rastgård
Plasttak till rastgård
Reglar
Stolpar till nätet
Spik och skruv

Kattsaker
Feliway (både spray och adapter, finns på apoteket)
Borstar
Burar
Kammar
Kattgodis
Kattoaletter
Klotång
Klösmöbler och klätterställningar
Leksaker
Mattunnor

Sjukvård/medicin
Avmaskningsmedel
Bomull/bomullspads
Desinfiktionsmedel
Handsprit
Styngsax
Tops

Rengöringsprodukter/städ/ förbrukning
Bestick (ej plast)
Dammsugare
Diskborstar
Förvaringslådor (ungefär sådana som IKEA har)
Hushållspapper
Pumptvål
Virkon

Kläder/tyger
Rena handdukar och badhanddukar
Gamla örngott
Lakan
Plasttofflor eller liknande
Skyddskläder (t ex joggingoverall (st: M, XL och XXL)

Kan ni hjälpa oss med något av detta kan ni maila till Jenny på:
mail så förmedlar hon telefonnr till Mia som levererar material till katthemmet.

Det går också bra att skicka sakerna direkt till katthemmet:

Katthemmet Kompis
Maritha Fernström
N. Svalehult 230
382 96 Nybro.

Vill ni hellre skänka en slant?
Ni som hellre vill skänka en slant kan sätta in ert bidrag på vårt PG-konto: 35 74 82-9. Kom ihåg inget belopp är varken för litet eller för stort. Tack på förhand.

Bor du inte nära så är ett tips att beställa produkter från exempelvis Foderbilen eller Olivers som då levererar allt till katthemmet.

RSS 2.0