Djurplågande travkuskar

Travtränarna på Mantorp vill få banveterinären att avgå, eftersom han "fokuserar på fel saker". Detta efter att veterinären framträdit i bland annat Kalla Fakta och berättat om djurplågeriet på travbanan. Men det kanske är dags för travtränarna att avgå istället? Folk som anser att hästar som tex blöder i munnen efter ett travlopp mår bra borde inte få komma i närheten av djur över huvudtaget.

Kommentarer
Postat av: Sara Olsson

Håller till fullo med dig!

/Sara Olsson

Etologi & Djurskyddsprogrammet 05/08

2009-02-09 @ 20:29:56
Postat av: johanna

inom ridning spelar det ingen roll om hästen bitit sig själv i TR står att då är man utesluten oavsett orsak om hästen ahr blod i munnen, borde vara lika i trav!

2009-02-09 @ 23:24:27
Postat av: laxs

En häst kan ju lika gärna bita sig i tungan ute i hagen... Ska man förbjuda hästar att vara ute i hagen då också? Där kan de ju dessutom hujeda mig bryta benen av sig...

Postat av: Tessie

Johanna: Absolut.



laxs: En skadad häst ska inte tävla, oavsett var den skadat sig. Skadar man hästen under tävling ska man diskas, så simpelt är det. Så simpelt är det inom all hästsport utom travet, som är allmänt efterblivet gällande djurskydd.

2009-02-09 @ 23:36:59
URL: http://veganslyna.blogg.se/
Postat av: laxs

Såklart hästen plågas som fan, jag menar det där är ju ett bett som har spikar som sticker in i gommen på hästen, vi gillar sån utrustning i travsporten.. alla andra hästsporter älskar sina hästar, men vi tycker det är roligare att plåga dom. Annars är det ju ingen sport.



Men allvarligt talat, det ser ut som hästen bitit sig i tungan eller nåt.. Är ju bara ett vanligt travbett den har..

Postat av: Tessie

Vem har sagt att det är ett spikbett?



Sliter man tillräckligt hårt i munnen på en häst kan man skada den om man så bara har ett vanligt tränsbett. Det handlar inte om att ALLA behandlar sina hästar illa, det handlar om att NÅGRA gör det. Oavsett om man gör det genom att slita sönder munnen på hästen, använda grisfösare, eller träna den för hårt så strider det mot djurskyddslagen och ska inte tillåtas vare sig på tävling eller träning, varken inom trav eller andra hästsporter. Att anklaga en veterinär för att vara inkompetent blir bara löjligt.

2009-02-09 @ 23:48:14
URL: http://veganslyna.blogg.se/
Postat av: Lars Gårdmo

Fruktansvärt "ghey" sport där man leker med mat. Ät upp djuren eller inte men plåga dom inte.

Vill ni inte äta dom så låt dom leva fritt...

djävla pengahungriga slampor, spring själv era feta fyllon...

I allafall säg som det är, det handlar bara om pengar annars skulle ni alla vara ute i skogen och leka 'cowboys'... ni är alla ghey (obs ej gay... utan ghey, djavla slampor )



Mvh, [email protected]

2009-02-10 @ 01:54:52
Postat av: Lars Gårdmo

Oopsa...



oj, jag lät som en vegan... jag älskar kött men jag har noll förståelse för 'wankers' som behandlar djur som något man ska tjäna pengar på, utan eftertanke.

"Veganslyna", sköt bom på att jag var på en veganblogg ;)

sry...

Men, jag skjuter (dödar) mitt kött och det smakar bra... mmm, Älgskav, yummy :*

2009-02-10 @ 02:03:14
Postat av: Tessie

Ditt val Lars. Bloggen är inte bara öppen för veganer. :)

Men du kan gärna bespara mig kommentarer gällande hur gott du tycker kött är, det hör inte riktigt hemma här. Dock är du välkommen att läsa och diskutera djurskydd.

2009-02-10 @ 02:11:19
URL: http://veganslyna.blogg.se/
Postat av: Lars Gårdmo

sry...



2009-02-10 @ 03:20:15
Postat av: Ginette

Är inget märkligt alls att hästar blöder ur munnen efter träning / lopp - dom biter sig i tungan/kinden och vilken idiot som helst vet ju hur mycket sådant blöder, ser mycket värre ut vad det är.

2009-02-10 @ 08:25:33
Postat av: Tessie

Lars: Ingen fara :)



Ginette: ...och vilken idiot som helst vet att man inte kan avgöra vad det är för fel på hästen genom att titta på en bild. Banveterinären finns av en anledning, och när kuskar börjar ifrågasätta att veterinären faktiskt bryr sig om hästarna är något galet fel. Du kanske vill försvara fenomenet lungblödning och magsår också när du ändå är i farten? Det finns folk som driver sina djur för hårt inom varje sport, men just travsporten verkar vara en sport i särklass, där ingen accepterar förekomsten av detta och bara vill mörka sanningen. varför går inte seriösa kuskar som bryr sig om sina hästar ihop istället och visar den bra sidan av sporten? Varför vill ni skydda de som driver sina hästar med grisfösare och driver dem så hårt att de drabbas av hälsoproblem? Ni kanske tycker detta är helt ok?

2009-02-10 @ 11:36:44
URL: http://veganslyna.blogg.se/
Postat av: laxs

Jag tycker det är intressant överhuvudtaget att folk som knappt verkar varit inärheten av en travhäst uttalar sig. Jag var ironisk när jag pratade om spikbett, utrustning som skadar hästen är förbjuden i trav av en orsak... På bilden kan jag överhuvudtaget inte tänka mig att kusken slitit hästen i munnen tills det börjat blöda... då ska man vara jävligt stark. ett tips: googla på "travbett" .

Postat av: Tessie

laxs: Ett tips: Kolla upp vem du skriver till. Jag har haft häst i 14 år, bland annat en travare (varmblod), och är utbildad djurskyddsinspektör med flera hästkurser på universitetsnivå bakom mig. Ditt försvar av några dåliga travkuskar blir bara skrattretande. Varför inte lägga energi på att visa sportens fina sidor, istället för att försvara djurplågeri? Eller driver du också din häst med grisfösare och tränar sönder den? Det låter nästan så, med tanke på vad du försöker försvara. Det handlar inte enbart om en bild -det handlar om den mörka sanningen bakom travet som banveterinären gått ut och berättat om. Och jo, jag har varit på travbanor, flera gånger, och varje gång sett hästar som aldrig borde fått komma till start.

2009-02-10 @ 12:34:27
URL: http://veganslyna.blogg.se/
Postat av: laxs

Jag försvarar inte djurplågeri, däremot tycker jag det är överdrivet att basunera ut att hela travsporten går ut på att tillfoga hästarna skada, allt på grund av en enda bild där hästen mest troligt bitit sig i munnen.



Sedan kalla fakta-programmet sändes är det hur många som helst som inte vet vad de pratar om som uttalar sig, det blir bara pinsamt. Att påstå att majoriteten av travfolket skiter i sina hästars hälsa, det är skrattretande, för det stämmer inte. Vad du har för utbildning på papperet intresserar mig inte, finns många hästkurser som håller en alltigenom låg kvalitet, se bara på naturbruksgymnasium. Man kan aldrig bli fullärd.



Och såklart jag driver hästar med grisfösare, jag slår dem varje dag med körpisken också, de körs 5 gånger om dagen för att få så bra kondition som möjligt.

Postat av: Tessie

Exakt VAR har jag påstått att hela travsporten går ut på att tillfoga hästarna smärta, och att alla kuskar skiter i sina hästars hälsa? Det finns några avskum inom varje sport, det måste du själv vara medveten om? Annars är du bra blind. Just dessa personer behöver sättas åt, därför behövs det en bättre kontroll inom travet. Vad är ni rädda för? Om ni tar väl hand om era hästar är inte en skärpt kontroll något problem, det är de som INTE gör det som åker dit. En banveterinär kan på plats lätt avgöra om hästen tex bitit sig själv i munnen, eller om kusken slitit upp mungiporna på den, eller om hästen inte är i form för att tävla pga dålig hälsostatus.



Nej, men blir aldrig fullärd, men sitt inte där och påstå att jag aldrig sett en travhäst, för där har du så fel du bara kan ha. Jag har både bra utbildning och erfarenhet av bland annat travare. Att sedan folk som inte kan skilja på tränsbett och pessoa, hö eller ensilage osv, sitter och uttalar sig om hästar är tråkigt, men har inte med mig att göra. Du kan bespara dig spydigheterna. Lycka till med grisfösaren.

2009-02-10 @ 15:37:58
URL: http://veganslyna.blogg.se/
Postat av: laxs

jag har aldrig argumenterat mot utökade hälsokontroller, tvärtom vore det bra just för att sortera ut rötäggen. Det jag vänder mig mot är att det förs en väldigt onyanserad debatt full av missuppfattningar och direkta felaktigheter.

tack för mig.

Postat av: Tessie

Det är ju just det jag säger. Jag tror vi faktiskt har samma åsikt gällande travet, men du bara inte har insett det eftersom du så hårt försöker försvara dig själv. Jag har inte anklagat DIG eller ALLA kuskar, jag vill klämma åt rötäggen. Debatter har en förmåga att bli onyanserade, man får lära sig att sålla ut vad som är vettigt och tänka kritiskt. Det finns ett problem inom travsporten (bland många andra sporter) som behöver fås kontroll över, men visst, det har tagit väldigt stora proportioner i media. Men det är också ett sätt att rikta blickarna mot problemet och se till att något händer. De bra tränarna och ägarna har ju inget att oroa sig för. Men visst är det tråkigt om alla dras över samma kam och folk får förutfattade meningar om att alla kuskar är djurplågare, det är ju inte sant.

2009-02-10 @ 16:25:05
URL: http://veganslyna.blogg.se/
Postat av: Lunk

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah

2009-02-10 @ 18:00:31
Postat av: laxs

Jo precis. Det är ju precis det som händer, att alla seriösa får skit för att det finns idioter som borde syssla med frimärksamling istället för trav, är ju bara att läsa vad folk skriver... Ingen som egentligen vet vad det handlar om, utan bara uttalar sig för att de hörde "någonting någonstans om en häst som plågades en gång". Det kommer ingenting konstruktivt ur det.

Postat av: Helena

laxs: Jag håller med Tessie, jag tycker i så fall att alla de seriösa ska bli förbannade på de som ger dem "dåligt rykte" istället för att klaga få veterinärer och djurvänner som för djurens talan.

2009-02-11 @ 08:21:21
URL: http://www.varavegan.se
Postat av: Tessie

laxs: Varför inte lägga din energi på att visa sportens goda sidor, och medverka till att få bort rötäggen? Nu håller ju alla bara varandra om ryggen, vilket bidrar till att många ser hela travsporten som ett problem. Visst är det tragiskt om ni seriösa känner er påhoppade, men inget görs åt problemet om man bara visar de fina sidorna av travsporten, rötäggen måste tas fram i ljuset och en debatt måste startas för att något ska hända. Där är vi nu. Vill du få bort avskummen från sporten, så hjälp till istället! Gör travet till en sport där samtliga hästar behandlas väl.

2009-02-11 @ 12:14:08
URL: http://veganslyna.blogg.se/
Postat av: laxs

Jag har som sagt inget emot att sanera bort rötäggen. Det jag menar är att diskussionen fokuserar på helt fel saker, som i det här fallet en stillbild på en häst som med 99% säkerhet bitit sig i munnen.. Det är inget man kan påverka för olyckor händer även den mest välmenande, bara idag råkade en häst jag var ute och körde på slaka tömmar i långsamt tempo snubbla och bita sig i munnen så det började blöda.. Ganska likt bilden i artikeln, en ren olyckshändelse.



Om det nu finns så mycket djurplågeri inom sporten, hur svårt ska det då vara att dra fram konkreta exempel och inte rena olyckshändelser som lika gärna kan hända på hemmaplan? Problemet är ju att ingen drar fram konkreta exempel på djurplågeri, utan slänger fram siffror hit och dit helt utan substans. Går inte att tas på allvar, tyvärr.

Postat av: Tessie

Så veterinärens vittnesmål om lungblödningar, magsår etc är påhittade? Hästskötares vittnesmål om grisfösare likaså? Något bättre får du allt ta och komma med...

Varför lägga energi på att försöka få folk att sluta prata om djurplågeri, istället för att medverka till att få bort rötäggen? Innan det händer kommer folk inte att tystna.

2009-02-11 @ 23:48:11
URL: http://veganslyna.blogg.se/
Postat av: laxs

Jag tänker inte bege mig in i en diskussion angående lungblödning mm överhuvudtaget eftersom jag tar för givet att man inte startar en sådan häst. Gör man ändå det, så borde man söka sig till en annan sport eller utöka sin kunskap. Jag är övertygad om att majoriteten av hästägare/skötare gör sitt bästa för att hästarna ska må bra. Det är åtminstone min erfarenhet av sporten, kanske har jag haft tur, vad vet jag. Jag har då inte hört talas om någon inom ridsporten som kollar hjärtfekvensen på sina hästar för att vara säkra på att de inte har hjärtmuskelinflammation eller liknande...



Kunskapen om hur hästar fungerar borde spridas mer, dessutom borde någon form av "hästkörkort" införas... det är alldeles för många som har häst som inte borde ha det, oavsett disciplin.



Postat av: Tessie

Nu är det inte majoriteten vi pratar om, och något krav på hästkörkort finns inte i detta land tyvärr. En granskning av alla sporter är välkomna, nu är det travet som är på tapeten. Alla tar inte för givet att man inte startar hästar med hälsoproblem -uppenbarligen, för då hade inte denna debatt ens startats. För alla är det inte heller självklart att man inte driver hästar för hårt så att de får just lungblödning eller magsår. Därför behövs denna debatt, hur ogärna du än vill diskutera den.

2009-02-13 @ 00:07:40
URL: http://veganslyna.blogg.se/
Postat av: laxs

Hur kan du mena att jag inte vill diskutera debatten angående rötägg inom travet? Det är väl precis det jag gjort nu i x antal kommentarer. Skillnaden är att vi inte har samma syn på vad som är en givande debatt. Jag har även kommit med förslag på saker som skulle göra att åtminstone en del av dessa personer skulle sorteras ut eller skärpa sig. Hur kan du få det till att jag är emot en debatt?



Däremot är jag emot den generalla smutskastningen som förs, eftersom att vad som helst som folk slänger ur sig tydligen är "sant". Onyanserat och meningslöst.

Postat av: Tessie

Att du inte vill diskutera de rådande hälsoproblemen bland travhästar tar jag som att du inte vill föra en seriös diskussion. Veterinärers uttalanden ser jag verkligen inte som onyanserade och osanna, och definitivt inte meningslösa.



Hästkörkort, Grönt kort etc är inget som tvingar folk till att behandla hästarna väl. Man kan ha hur mycket kunskap som helst, men ändå driva hästarna för hårt eftersom det handlar om stora pengar man kan tjäna. Det som behövs är en skärpt veterinärkontroll på banan, och hårdare sanktioner. Som det ser ut nu kan man driva sin häst för hårt och då vinna stora belopp, mot att få böta en liten summa för överträdelsen. Man tjänar fortfarande på att driva hästen för hårt. Regelöverträdelser bland annat gällande drivning bör leda till diskning. Detta även inom ridsport.

2009-02-13 @ 11:52:47
URL: http://veganslyna.blogg.se/
Postat av: Lena

Dom som själva inte är insatta i travet bör nog börja med att läsa igenom travets reglemente. Nästa steg är att sätta sig i en sulky och försöka misshandla (som media gärna beskriver det hela) hästen i tävlingstempo, UTAN att hästen felar (galopperar). Jämför sedan med ridsporten och deras piskande och användande av sporrar, inspänningstyglar och sylvassa bett som ska göra hästen medgörlig.

En travhäst vinner inte ett lopp för att den piskas, den vinner för att den har en medfödd vilja att komma först. Den som inte har fått uppleva den viljan, vet inte hur stark den är. Tror ni på fullaste allvar att hästarna skulle sluta springa om kusken tog bort pisken?

2009-02-21 @ 07:31:35
Postat av: Tessie

Så du menar att de kuskar som piskar sina hästar på tok för mycket gör det enbart för att det är kul, inte för att det faktiskt handlar om att driva hästen? Det är förvånansvärt hur lite folk inom travet kan om hästar. Ni ska ständigt försvara er sport, men blundar helt för problemen inom den. Vill ni verkligen ha kvar de kuskar som behandlar sina hästar illa? Hur djur behandlas inom andra djurhållningar och sporter är ingen ursäkt som gör det tillåtet att behandla hästar illa inom travet.



Jag har läst reglementet, och haft ett eget varmblod. Jag är inte född i farstun, men det verkar vissa andra vara.

2009-02-21 @ 18:26:05
URL: http://veganslyna.blogg.se/
Postat av: Cristel

Skakar liv i en gammal tråd...

Spelar ingen roll att "andra hästsportgrenar" misshandlar sina hästar de med. Det är ALDRIG ok att utnyttja en annan individ för eget vinstsyfte! Det är häst/djurskötarens största uppgift att se till att alla mår bra, inte far illa av träningen och inte tränas för hårt.

Det behöver man ingen utbildning för att förstå, räcker med sunt förnuft.

2009-03-19 @ 04:21:36
Postat av: Tessie

Cristel: Helt rätt. Dock verkar sunt förnuft tyvärr vara en bristvara.

2009-04-09 @ 10:05:41
URL: http://veganslyna.blogg.se/
Postat av: sopi

du riktar dina åsikter åt helt fel saker, jag håller på med både trav och vanlig ridning och kalla fakta programmet var bara ren skit.

2009-04-15 @ 10:30:15
URL: http://sophialofmark.devote.se
Postat av: Mia

Men du jag tycker att du kan gå runt och kolla ridhästar i munnen och framförallt fötterna. För att inte säga sporrsår?? Jag håller på med både travhästar och ridhästar och jag upplever att många travhästar blir bättre behandlade och ompysslade, men självklart finns det undantag. Och jo jag har sett hästar behandlats illa på travet men det har ja också inom ridsporten.

2010-01-19 @ 09:23:12
URL: http://mikri.blogg.se/
Postat av: Tessie

Mia: Det ena utesluter inte det andra, nu var det dock travet det gällde här.

2010-01-21 @ 21:56:40
URL: http://veganslyna.blogg.se/
Postat av: Jerker Olofsson

Jag håller också med.

2010-11-09 @ 23:29:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0